Hela människan får stöd på Uven

uven

På Uven får människor med komplex problematik en fast punkt och individanpassat stöd. Det är människor som annars lätt hamnar ”mellan stolarna”.

Melinda Jönsson, boendestödjare på Uven, berättar:
– Den här målgruppen har psykisk ohälsa och ibland även samsjuklighet, det kan vara komplext. Det tar tid att bygga upp ett förtroende och det är viktigt att vi arbetar relationsbyggande från början.

Hur arbetar ni med en nyinflyttad klient?
– De får en egen möblerad lägenhet, där får de landa och känna sig lite hemma. De tilldelas också en kontaktperson.

Det gäller att ha lite fingertoppskänsla när man arbetar med den här målgruppen. Man bör i regel sikta på att etablera en relation med klienten i första hand. Då blir det lättare att sedan motivera klienten till att ta emot andra insatser som hen är i behov av och stötta klienten i detta.

Vilken funktion fyller Uven?
– Vi är en viktig aktör. Det kan vara långa handläggningstider på exempelvis LSS-beslut, då kan vi fånga upp och erbjuda boende med stöd. I många fall handlar det om klienter som behöver kontinuerlig kontakt med psykiatrin, då kan vi hjälpa till att etablera och/eller upprätthålla denna. Samverkan med andra aktörer är viktig och blir lättare när klienten har ett tryggt boende. Ofta blir vi som ”spindeln i nätet” och vi ser att det finns ett behov av att vår verksamhet finns.

Vad är det viktigaste du tar med dig in i ditt arbete?
– Det handlar dels om erfarenhet och kunskap i hur man arbetar med personer med exempelvis psykossjukdomar. Men framförallt att man är empatisk och lyhörd – som alltid när man jobbar med människor. Bemötandet är grundstenen i det fortsatta mötet och arbetet framåt med klienten.

Kontakta oss för rådgivning och placering!

Läs mer om Uven här. 

 

Den här webbplatsen använder kakor (cookies) för din bästa upplevelse.